Nyitva tartás:


H.-Cs.:9-10 és 17-18


P.:9-10


Ünnepi nyitvatartás:


2023.12.25.:09:00-10:00

2023.12.26.:09:00-10:00

2024.01.01-én Zárva

 

 

 

Sürgős esetben hívható: dr. Kis Elek:

70/211-1953


 

 

 

 

 

 

A legközelebbi 0-24 órás nyitva tartású állatorvosi rendelők:

Budapesti Állatkórház:Budapest 1135, Lehel u. 43.

T.: (1) 350 0361

Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórháza:Budapest 1112, Péterhegyi u.46.

T.:06-1-310-1106, 06-1-310-1554, 06-1-310-0108

 

Minden nap 08-22 között nyitva:

Primavet állatorvosi rendelő:Budapest 1152,Rákos út 60.

T.:06-1-306-1364

 


 

Rendelőnkben az ebek veszettség elleni oltása és a mikrochip beültetés egész évben folyamatos!

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 


 

 

 

 

» Bezár «

Állatgyógyászati Központ és Rendelő Kft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! (regisztráció)
Rendelőnk ajánlja figyelmébe az alábbi egyesületet:
www.segitokutya.net
 

Amit egy gazdinak tudnia kell...

... véletlenszerű információk betegségekről, adatokról, érdekességekről, melyekről érdemes tudni!
A kampósférgességről (Ancylostomosis) II. rész

A film megtekinthető itt!

Kampósférgesség

( ancylostomosis, uncinariosis)

 

II. rész

 

 

A kutyák és macskák kampósférgességét 0.5-1.8 cm hosszú, merev testtartású, szürkésfehér férgek okozzák, melyeknek feji vége kampószerűen görbült ( erre utal a nevük ), szájtokjukban a megkapaszkodást segítendő párosan helyeződő metszőlemezek - ha úgy tetszik - fogak találhatóak.

E férgek a vékonybél nyálkahártyájához tapadva élősködnek.

Ebekben az Ancylostoma caninum és az Uncinaria stenocephala , míg macskafélékben az Ancylostoma tubaeforme és az Uncinaria stenocephala a gyakoribb kampósférgek Európában, míg a trópusi területeken az Ancylostoma brasiliense , Délkelet-Ázsiában pedig az Ancylostoma ceylanicum gyakran előforduló 's emberre is veszélyt jelentő fajok.

 

A gazdaállat ( esetünkben eb vagy macska) bélsarával ürülő peték a talajon néhány nap alatt un. harmadik stádiumú lárvává alakulnak, mely lárvák felvételével történik a fertőződés.

 

Kedvenceink fertőződhetnek Ancylostoma lárvák szájon át történő felvételével, ez lehet a külvilágban tartózkodó lárvák és az anyatejben lévő lárvák felvétele is. Ilyen esetekben a lárvák a bélnyálkahártya mirigyeibe hatolnak 's ott ismét vedlenek, majd a bél üregébe térnek s ivaréretté válnak. Előfordul, hogy a lárvák un. alvó állapotba kerülnek, fejlődésüket megszakítják 's várják az aktivizálódáshoz megfelelő pillanatot, pl. a vemhességet vagy a tejtermelés indulását.

 

Lehetséges az Ancylostoma lárvákkal való fertőződés a sértetlen bőrön át, amikor a lárvák egyszerűen átfúrják magukat az áldozat bőrén, a véráram útján a tüdőbe, a későbbiekben a légcsövön keresztül a gége-garat környékére jutnak, a felköhögött ( lárvákkal terhelt ) váladékot a gazda lenyeli, a bélbe került lárva ismét vedlik, ivaréretté válik 's hamarosan megkezdi a peték termelését.

 

E „klasszikus" úttól eltérően a lárvák egy része egy speciális vándorlásba kezd, a bőr alatti kötő-és zsírszövetben, a harántcsíkolt izomzatban vándorol és a szervezet bármely pontjára eljuthat, e szövetekben tartósan nyugalmi állapotba kerül ( „alszik" ), várja az aktivizálódáshoz legmegfelelőbb pillanatot. 

 

Létezik még egy, az Ancylostomák fennmaradása szempontjából rendkívüli jelentőséggel bíró fertőződési lehetőség!

A tejtermelés kezdetén a szövetekben eladdig nyugvó állapotban szundikáló lárvák a szuka tejmirigyeibe vándorolnak 's heteken át fertőzik az anyatejet fogyasztó kölyköket, miközben az ébredő lárvák egy része eljut a szuka vékonybelébe is, ott ivaréretté válik 's megkezdi a petetermelést.

 

Amennyiben a ragadozó (kutya, macska) olyan zsákmányállatot, pl. egeret, pockot, cickányt, hörcsögöt, ürgét... stb. fogyaszt, melyben fertőzőképes Ancylostoma lárvák találhatóak a ragadozó szájon át fertőződhet.

 

Ritkaságnak számít, de néha előfordul, hogy a kölykök a méhen belül fertőződnek kampósférgekkel, fertőzötten jönnek világra.

 

A kutya- és macskafélékben előforduló Uncinaria stenocephala nevű kampósférgek esetében a gazdák szájon át történő fertőződése szinte kizárólagos, ritka a bőrön át, az anyatej felvételével történő vagy a méhen belüli fertőződés.

 

Vége a II. résznek.

Folyt. köv.

 

Kérjük, hogy ajánlja ezt a lapot és a hírlevél lehetőségét Ismerőseinek!

 


Kapcsolódó anyagaink: