Nyitva tartás:


H.-Cs.:9-10 és 17-18


P.:9-10


Ünnepi nyitvatartás:


2023.12.25.:09:00-10:00

2023.12.26.:09:00-10:00

2024.01.01-én Zárva

 

 

 

Sürgős esetben hívható: dr. Kis Elek:

70/211-1953


 

 

 

 

 

 

A legközelebbi 0-24 órás nyitva tartású állatorvosi rendelők:

Budapesti Állatkórház:Budapest 1135, Lehel u. 43.

T.: (1) 350 0361

Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórháza:Budapest 1112, Péterhegyi u.46.

T.:06-1-310-1106, 06-1-310-1554, 06-1-310-0108

 

Minden nap 08-22 között nyitva:

Primavet állatorvosi rendelő:Budapest 1152,Rákos út 60.

T.:06-1-306-1364

 


 

Rendelőnkben az ebek veszettség elleni oltása és a mikrochip beültetés egész évben folyamatos!

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 


 

 

 

 

» Bezár «

Állatgyógyászati Központ és Rendelő Kft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! (regisztráció)
Rendelőnk ajánlja figyelmébe az alábbi egyesületet:
www.segitokutya.net
 

Amit egy gazdinak tudnia kell...

... véletlenszerű információk betegségekről, adatokról, érdekességekről, melyekről érdemes tudni!
A macskák rhinotracheitise
2011.09.13, Kedd
Túlságosan gyakori halál ok a rhinotracheitis. A cél az időben elkezdett vakcinázás.Ha pedig már megtörtént a baj, akkor a tüneteket ismerő gazda hamarabb viszi cicáját állatorvoshoz...Ezért ajánlom figyelmükbe ezt az írást. Úgy-e tudják, hogy a kiemelt szavakra kattintva megnyílik egy kép?

 

A macskák légzőszervi komplex nevű betegsége magában foglalja az orr- és melléküregeinek gyulladásával, kötőhártya gyulladásssal, könnyezéssel, nyálfolyással és szájüregi fekélyek kialakulásával járó kórképeket.

Gyakrabban a macskák vírusos rhinotracheitisze (FVR= Feline Viral Rhinotracheitis ) és a macska calici vírusos náthája (FCV = Feline Calici Virus ) vírusai állnak a légúti betegség hátterében, míg a Chlamidiák  és Mycoplasmák okozta tüdőgyulladások kevésbé jelentősek.

A macskák fertőző hashártyagyulladása (pleuritis) és mellhártyagyulladása (peritonitis) is okozhatnak enyhe felsőlégúti megbetegedést.

 

Macska fertőző rhinotracheitise(FVR)

 

A macskák légúti megbetegedéseinek 50 %-áért a FVR vírusa a felelős, mely gyakran társul a FCV-sal és egyéb mikroorganizmusokkal ( Chlamydiák, Mycoplasmák, reovírusok), melyek inkább a felülfertőződések kialakulásában és a betegség elmélyítésében valamint idejének meghosszabbításában játszanak fontos szerepet.

A FVR vírusát a beteg macskák orrváladékukkal millió szám ürítik 's aerogén úton (aeroszol formájában a levegőből) vagy közvetlen érintkezés útján fertőzik a fogékony állatokat.

A vírus fertőzőképessége nagy, hajlamosító körülmények (pl. hűvös idő, stressz) és zsúfolt állomány esetén gyorsan alakulnak ki járványok, melyekben a fél évesnél fiatalabb és az idős macskák megbetegedése különösen súlyos.

 

A légutak hámjában szaporodó vírusok a hámsejtek elhalását és a hámok gyulladását váltják ki, a magzatokba jutó kórokozó vetélést okozhat. A betegség átvészelése után tartós védettségre nem számíthatunk, ellenben a torok nyirokképleteiben megbúvó vírus ürülésével annál inkább, tehát az átvészelt macskák többsége vírushordozó - és ürítő marad.

 

A megbetegedett macskák lázasak, étvágytalanok, a bágyadt jószágok könnyeznek, nyálzanak, tüsszögnek, köhögnek, az erőteljes orrfolyás a kezdeti savós jellegét nyálkás- gennyesre váltva eltömeszeli az orrjáratokat (ez a nehezített légzés és szuszogás oka), miképpen a nyálkás-gennyes szemváladék összetapasztja a szemhéjakat (melyek alatt szaruhártya gyulladás és szaruhártyafekély is kialakulhat). Az elhúzódó esetekben légcsőgyulladás alakul ki, az állatok ekkorra már le is soványodnak. A vemhesség vetéléssel vagy gyenge, életképtelen utódok világra hozatalával végződik. A felnőtt állatok ugyan 2-3 hét alatt gyógyulhatnak, azonban többségük vírusgazda marad, míg egy részükre- szövődményként-baktériumok okozta tüdőgyulladás vár.

A betegség gyógykezelése a gazdától és az állatorvostól türelmet követel, a kilátások korai és szövődménymentes esetekben kedvezőek.

 

A megelőzésre kell koncentrálni!

Az általunk használt, már 8-9 hetes kölyöknek is beadható vakcina a FVR vírusán kívül a FCV és a pánleukopénia ellen is véd. Az adott élőhely járványhelyzetéhez igazodó, ill. az az alapján javasolt oltási sorozatba ez az oltóanyag beilleszthető.

 

Kérjük, hogy éljen a védőoltás lehetőségével!

A videováltozat megtekintéséhez kattintson ide!

 

Kérem, hogy ajánlja ezt a lapot és a hírlevél lehetőségét Ismerőseinek!

 


Kapcsolódó anyagaink: