Nyitva tartás:


H.-Cs.:9-10 és 17-18


P.:9-10


Ünnepi nyitvatartás:


2023.12.25.:09:00-10:00

2023.12.26.:09:00-10:00

2024.01.01-én Zárva

 

 

 

Sürgős esetben hívható: dr. Kis Elek:

70/211-1953


 

 

 

 

 

 

A legközelebbi 0-24 órás nyitva tartású állatorvosi rendelők:

Budapesti Állatkórház:Budapest 1135, Lehel u. 43.

T.: (1) 350 0361

Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórháza:Budapest 1112, Péterhegyi u.46.

T.:06-1-310-1106, 06-1-310-1554, 06-1-310-0108

 

Minden nap 08-22 között nyitva:

Primavet állatorvosi rendelő:Budapest 1152,Rákos út 60.

T.:06-1-306-1364

 


 

Rendelőnkben az ebek veszettség elleni oltása és a mikrochip beültetés egész évben folyamatos!

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 


 

 

 

 

» Bezár «

Állatgyógyászati Központ és Rendelő Kft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! (regisztráció)
Rendelőnk ajánlja figyelmébe az alábbi egyesületet:
www.segitokutya.net
 

Amit egy gazdinak tudnia kell...

... véletlenszerű információk betegségekről, adatokról, érdekességekről, melyekről érdemes tudni!
Az állatútlevélről, külföldi utazások feltételeiről
2011.09.28, Szerda
A sorrend: 1. mikrochip, 2. útlevél, 3. veszettség elleni immunizálás és féreghajtás, 4. megfelelés a célország követelményeinek. Időben kell elkezdeni az utazás feltételeinek megteremtését!

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

A mikrochipről itt olvashat.

Az Európia Uniós kisállatútlevélről részletes tájékoztatót olvashatnak a Petpassport.hu oldalunkon is!

Felhívjuk a tisztelt állattartók figyelmét, hogy ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség ellen oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos! Az útlevél érvényességét a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége adja meg, és ha ez a bejegyzés elmarad, az útlevél elveszti felhasználhatóságát. Kellemetlen lehet, ha valahol Európai nagyvárosaiban derül ki, hogy az útlevél már réges-régen lejárt.

Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet! (Több tagország  -pl. Olaszország, Spanyolország-  egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, mások csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.)  Felhívjuk figyelmüket arra is, hogy ha egy állatot nyilvánvalóan eladási céllal szállítanak egy másik tagállamba, az akkor is kereskedelmi célú szállításnak minősül, ha a szállított állatok száma nem éri el az 5 db-ot! Ebben az esetben a szállításkor mindenképpen eleget kell tenni a kereskedelmi szállításra vonatkozó külön szabályoknak is!

Itt olvasható egy tájékoztató jellegű táblázat arról (2011. május eleji állapot), hogy az EU egyes tagállamai hogyan viszonyulnak a 3 hónap alatti életkorú állatok beviteléhez. (Forrás: MgSzH Központ)

 

Az FVM részletes tájékoztatója az állatmozgásokkal, állatszállításokkal kapcsolatos jogszabályi háttérről

ide kattintva letölthető

Az MgSzH Központ legfrissebb (2011. szeptember) tájékoztatója kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú utaztatára vonatkozóan

ide kattintva érhető el

 

Felhívjuk a honlaplátogatók figyelmét, hogy az alábbiakban olvasható tájékoztatók NEM minősülnek hivatalos tájékoztatásnak, és nem tudunk garanciát vállalni arra sem, hogy az általunk leírtak mindenben megfelelnek az aktuálisan éppen érvényes szabályozásnak. Hivatalos tájékoztatást

- Magyarországról más államok irányába vagy az adott célország állategészségügyi hatóságaitól, vagy az adott ország magyarországi (ha nincs, akkor a legközelebbi) külképviseletén kérhetnek, illetve itt kell kérni.

- más országokból Magyarországra (ill. az EU-ba) történő beutazás/visszautazás esetén a magyar állategészségügyi hatóságnál (MgSzH Központ) kérhetnek.

Az információ kérést mindkét esetben mindenképpen javasolt írásban megtenni, és a választ is írásban kérni!

 

Amennyiben Ön nem Magyarországról, hanem Magyarországra szeretne máshonnan állatot beutaztatni/visszautaztatni, és a hivatalos előírások iránt érdeklődne, felveheti a kapcsolatot a magyar hatósági állategészségügyi szolgálat ferihegyi repülőtéren működő határállomási irodájával is. Ők szívesen adnak tájékoztatást, külünösen akkor, ha az állat beléptetése itt (a ferihegyi repülőtéren) történik majd meg.

Elérhetőségeik:  ferihegyh@oai.hu  vagy 06-30-241-8206

FONTOS!

Ha Ön állatával olyan országba kíván utazni, amely ország az EU vonatkozó listáján az ún. "kockázatos" csoportba került besorolásra, a hazautazáskor az EU területére csak érvényes veszettség elleni vértitervizsgálat birtokában léphet be (vissza)! Ezek az országok általában azok, ahol a veszettség ma is előfordul, vagy előfordulhat. Az ide tartozó országok listájának a Petpassport.hu oldalunkon, az EU rendeletben nézhet utána. (A környező országok közül ide tartozik Szerbia, Ukrajna, Montenegro, Bosznia-Hercegovina.)

Ezt a vérvizsgálatot célszerű még jóval az elindulás előtt elvégeztetni, ebben kérjék állatorvosuk segítségét. Javasoljuk azt is, hogy amennyiben Ön állatával gyakran utazik szerte a világban, mindenképpen végeztesse el ezt a vizsgálatot, mert ezzel sok későbbi kellemetlenség előzhető meg.

A megfelelő vérvizsgálati eredmény mindaddig folyamatosan érvényes lesz,. amíg az állat veszettség elleni újraoltása a Magyarországon előírt 365 napos határidőn belül történik meg, így ezt a vizsgálatot elegendő egyszer elvégeztetni.

  

Országonkénti sajátosságok, szabályok


Az alábbi információk a Magyarországról más állam felé történő állatmozgásokra vonatkoznak:

Az alábbiak csak a kutya, macska és vadászgörény utazásakor, Magyarországról a megjelölt országba, és onnan vissza, történő utazások esetében érvényesek.  Az összeállítás az aktuálisan rendelkezésre álló adatok ill. gyakorlati tapasztalatok alapján készült. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabályok változhatnak, ezért kérjük, tájékozódjanak utazás előtt az illető ország vonatkozásában a megfelelő honlapon, követségen, repülőtársaságnál stb. az aktuális elvárások felől, különösképpen akkor, ha úticéljuk nem EU tagország (főleg a kuriózum kategóriába tartozó országok esetében).

MINDEN MÁS -itt fel nem sorolt- CÉLORSZÁG esetében javasoljuk, érdeklődjenek az adott ország külképviseletén, és ott tudakolják meg az esetleges külön előírásokat (ha lehetséges, írásban kérjék az előírásokat) Idegen nyelveken -főleg angolul- beszélő és értő érdeklődők néhány jól kiválasztott kereső szó kiválasztásával akár az illetékes hatóságok hivatalos honlapjait is megtalálhatják az Interneten.

 

Az Európia Unió országaiba történő beutazás feltételei


1. Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás feltételei az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia), Írország, Svédország és Málta kivételével

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) egységes európai állatútlevél kiállítása

c.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

 

Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni.

Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.

 

Figyelem!


Olaszország
az elmúlt időszak problémás esetei miatt jelentősen szigorított az ellenőrzésen, és a követelményeken, ami azt jelenti, hogy 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatot még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be, illetve az országon belüli ellenőrzéseknél (pl. autópályán történő közúti ellenőrzéskor) emiatt gyakorta kellemetlenkednek a hatóságok. Amennyiben gyanújuk merül fel a dokumentumok, illetve az abban igazoltak valódiságát illetően, komoly (és kellemetlen) intézkedéseket is foganatosítanak az állatot szállító személyekkel szemben.

2009. szeptember végén érkezett hivatalos jelzések szerint szigorúan betartatják a vonatkozó 998/2003 EK rendelet vonatkozó szabályait, és  szigorúan megkövetelik a veszettség elleni oltás meglétét minden útlevéllel rendelkező állat esetében (kölyökkutyák esetében is) !

 

Finnország esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás előtti Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést is (hasonlóan Svédországhoz. Lásd 2. pont). Amennyiben az 1 évesnél idősebb állatot Finnországban oltották veszettség ellen, ennek az oltásnak az érvényessége 2 év!

A legfrissebb információk szerint (2008. október vége) Spanyolország sem engedélyezi a 3 hónaposnál fiatalabb, veszettség ellen oltatlan állatok bevitelét! Németországba oltatlanul csak nem kereskedelmi céllal vihető be. Mindkét országból gyakorta érkeznek megkeresések az ottani hatósági szolgálatoktól a szabálytalanul bevitt kutyák ügyében, ami azt bizonyítja, hogy az ottani hatóságok folyamatosan ellenőrzik az oda bevitt állatokat valamint a szállítást végző vállalkozásokat.

2. Svédországba történő beutazás feltételei

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) egységes európai állatútlevél kiállítása

c.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)

d.) A veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 120. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata.

Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) esetén azonnal utazhat az állat.

Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes, ebben az esetben nem kell újabb titer-vizsgálatot végeztetni.

e.) A Svédországba történő beutazás előtt 3 napon belül (órára, percre ellenőrzik) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel féregtelenítő kezelés és

f.) kullancs elleni kezelés szükséges, és azok igazolása az állatútlevélben.

Megjegyzés: Fontos követelmény, hogy a mikrochipes megjelölés mindenképpen megelőzze a veszettség elleni oltást! Ha az állat már korábban is oltva volt, a megjelölés után újra be kell oltani, mert csak ez lesz elfogadható! Svédországban dolgozó kollégáinktól kapott információk szerint a féregtelenítő kezelés igazolását elsősorban a galandféreg elleni kezelésre értelmezik az ellenőrzéskor, tehát mindenképpen olyan hatóanyagot tartalmazó készítményt kell választani, ami garantáltan hatékony a galandférgességre! (A prazikvaltel ajánlott és elfogadott!)

 

A Svédországba történő belépéskor mindenképpen azt a folyosót kell választani, ahol vámvizsgálatot végeznek (itt történik a fentiek ellenőrzése).

Angol nyelvű információ itt

2012. január 1.-től a szabályok változni fognak Svédország tekintetében is (lásd a következő pontnál). Nem lesz 120 napos utazás előtti várakozási idő, és nem lesz szükséges a vértiter vizsgálat sem.

 

3. Az Egyesült Királyságba (Nagy-Britanniába) és Írországba, valamint Máltára történő beutazás feltételei

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) egységes európai állatútlevél kiállítása

c.) A mikrochipes megjelölést követően elvégzett veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően, az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)

d.) A mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni védőoltás után történő ún. titerérték meghatározás. Amennyiben az állat korábban még nem részesült veszettség elleni védőoltásban, akkor a megfelelő értékű eredmény elérése érdekében célszerű a a vérvételt a veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 30. napjától elvégezni. Korábban már oltott állat esetében a vérvételt a mikrochipes megjelölést követő oltás utáni bármilyen időpontban el lehet végezni.

Megfelelő titerérték eredmény (0,5 NE/ml) esetén, a vérvétel napjától számított 6 hónapos várakozás, majd ennek letelte után lehet utazni.

(Ismételt beutazás esetén a titer-vizsgálatot nem kell megismételni, ha az újra történő veszettség elleni vakcinázás a vakcina gyártó által megadott lejárati idején belül megtörtént.)

e.) A Nagy-Britannába, ill. Írországba történő belépés időpontjához képest 24 – 48 óra közötti időpontban (óra, perc fontos!) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel széles spektrumú féregtelenítő kezelés, és

f.) kullancs elleni kezelés szükséges, és ezeket óra/perc pontossággal igazolni kell az állatútlevélben. (Ezt szigorúan ellenőrzik is a belépéskor!)

Megjegyzés: az a.) pontban meghatározott mikrochip vagy tetoválás közül, a gyakorlati tapasztalatok szerint, célszerűbb a mikrochipes megjelölést alkalmazni.

Fontos követelmény, hogy a mikrochipes megjelölésnek minden esetben meg kell előznie a veszettség elleni oltást! Ha az állat korábban már oltva volt, a megjelölés után újra be kell oltani!

Sokan és gyakorta érdeklődnek arról, hogyan lehetne megoldani a leírt szigorú szabályok alól történő felmentést. Erre a kérdésre minden esetben csak azt tudjuk válaszolni, hogy tudomásunk szerint sehogy!

 

2012. január 1.-től változnak a szabályok! Ettől az időponttól kezdődően a többi EU tagállamhoz hasonló feltételek lesznek érvényesek Nagy-Britanniába, Írországba és Máltára is. Nem lesz szükséges a vértiter vizsgálat, és nem lesz 6 hónapos várakozási idő. Az Echinococcus elleni féregtelenítő kezelés változatlanul szükséges marad, de a kötelező kullancs elleni kezelés már nem lesz előírás.

Az Európai Unión kívüli, ún. harmadik országokba történő beutazás feltételei  

4. Svájcba történő beutazás feltételei

Svájc nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de a Magyarországról származó állat esetében pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, mint az EU más tagállamaiba történő utazásnál (lásd 1. pont).  (Tehát elegendő a megjelölés, az érvényes veszettség elleni védőoltás, vagyis az érvényes egységes európai állatútlevél megléte.)

Fontos tudnivaló azonban, hogy Svájcban nem kívánatosak a fül- és farokvágott egyedek, de rövid ideig tartó ott tartókodás (pl. pár napos nyaralás idejére) esetén azonban ebben engedményeket tesznek. Ha azonban fül- vagy farokvágott állattal hosszabb ideig szeretne Svájcban tartózkodni, ennek lehetőségéről előzetesen mindenképpen alaposan tájékozódni kell Svájc külképviseletein. Idegen nyelveket értők számára további részletes információk érhetők el az alábbi honlapon: 

http://bvet.bytix.com/plus/dbr/default.aspx?lang=de


5. Norvégiába történő beutazás feltételei

 

Norvégia és Svédország között nyitottak a határok, így a Norvégiába történő beutazáshoz (annak ellenére, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak) ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenni, mintha Svédországba akarnánk az állatot bevinni. (2. pont)  

6. Horvátországba történő beutazás feltételei

Horvátország jelenleg még nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), ezért oda a vonatkozó EU rendelet szerint nem érvényes az EU-s kisállat útlevél. Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint az ottani hatóságok teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. (1. pont) Ennek hiányában mindenképpen a (korábban szokásos) hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni, és azzal lehet utazni. Amennyiben nem útlevéllel történik az utazás, hanem hatósági állatorvosi igazolással, akkor visszafelé, a magyarországi belépéshez be kell szerezni egy horvátországi hatósági állatorvos igazolását! (Célszerűbb ezért az EU-s állatútlevéllel történő utazást szorgalmazni.) A Horvátországból történő visszautazás esetén nem szükséges az előzetes vérvizsgálat, mert Horvátország az EU azon országfelsorolásában van, ahonnan ez nem szükséges. (Horvátország rövidesen az EU tagja lesz. Ha ez bekövetkezik, onnantól az EU szabályozás szerinti feltételek lesznek érvényesek oda is.)

7. Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba történő beutazás feltételei

A beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás kell csak, amit az utazás előtt 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény. Oroszországba a belépés előtt 3 napon belül kötelező a féregtelenítés és a kullancs elleni kezelés elvégzése és igazolása. (Ez utóbbi 2011. júniusi információ Oroszország magyarországi nagykövetségétől.)

 

Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra (vagy az Európai Unióba), akkor szükséges még a következő:

 

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) Érvényes veszettség elleni védőoltás a 3 hónapos kor betöltése után,

c.) A veszettség elleni védőoltás után vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata. Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) szükséges a visszautazáshoz. (A vérvétel időpontját annak figyelembe vételével kell meghatároznia az állatorvosnak, hogy a korábbi oltások függvényében mikorra várható megfelelő ellenanyag titer-érték kialakulása az állatban.)

   8. Montenegróba történő beutazás feltételei

4 hónaposnál fiatalabb állattal egyáltalán nem lehet beutazni.

a.) Követelmény a mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)

b.) Veszettség elleni védőoltás (lehet a mikrochipes megjelölés napján is, vagy az után)

c.) A beutazáshoz szükséges a hatósági állatorvosi igazolás.

 

Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra, akkor ugyanaz szükséges, mint a 7. pontban Szerbia, Ukrajna, Oroszország esetében.  

9. Utazás az USA-ba, Kanadába

A kiutazó állatnak legalább 12 hetes életkorúnak kell lennie.

a.) Rendelkeznie kell 12 hetes életkor betöltése után kapott veszettség elleni védőoltással. (Az oltás történhet a hatósági állatorvosi igazolás kiállításának napján is!)

b.) Szükséges még a hatósági állatorvosi igazolás.

 

Amennyiben az USA-ba bevinni szándékozott állat még nincs 12 hetes, ill. nincs beoltva veszettség ellen, csak egy külön tulajdonosi/szállítói nyilatkozat kitöltése és aláírása után vihető be, megfelelő előírások elrendelésének tudomásulvétele után. A nyilatkozat információink szerint beszerezhető az USA nagykövetségén ill. külképviseletein.

 

Vannak olyan információk, amelyek szerint, ha a Magyarországról az USA-ba (Kanadába) történő utazás valamely EU tagállamban történő átszállással történik, akkor biztonsági okokból az állatnak rendelkeznie kell mindazzal, ami az Európai Unióba történő beutazáshoz szükséges. Ez a követelmény azonban nem általános, a különböző európai repülőtereken eltérő gyakorlat szerint járnak el.

Ha az átszállás Nagy-Britannia valamelyik repülőterén történik meg, követelmény a 3. pontban leírt összes előírás betartása! (Ezt azzal indokolják, hogy bármikor előfordulhat, hogy a célállomás felé történő továbbutazás akadályba ütközik, és ilyenkor szükségessé válhat az állat EU-ba történő beléptetése.)

Emellett a légitársaságoknak lehetnek (vannak) különleges igényeik, előírásaik, amit konkrétan attól a társaságtól kell megérdeklődni, amelyikkel az állat repülni fog!

 

10. Utazási feltételek Izraelbe

Izraelbe 3 hónaposnál fiatalabb állat nem vihető be!

A beutazáshoz a szokásos hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ennek hiányában teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet is.

 

11. Utazás Ausztráliába kutyával, macskával

Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen helyet kell foglalni. Részletes angol nyelvű információ az alábbi linken található:

 

http://www.daff.gov.au/aqis/cat-dogs

 

12. Beutazási feltételek Izlandra

Izlandra csak rettentő szigorú rendszabályok betartása után lehet kutyát bevinni. Útlevél nem szükséges, és azt nem is fogadják el. Helyette olyan hatósági igazolást kérnek, amelynek a formanyomtatványát az illetékes izlandi minisztériumtól kell igényelni, itthon kitöltetni és igazoltatni. Szükséges a mikrochipes megjelölés és a veszettség elleni oltás. Az oltás után 120 napos itthoni várakozási időt kell eltölteni, ami alatt veszettség elleni titervizsgálatot kell végeztetni (vérvétel az oltás utáni 30. naptól). 7 hónaposmnál fiatalabb állat így nem léphet be Izlandra, semmiképpen sem! A beutazás csak ottani karantén állomások útján lehetséges, ahol további 1 hónapot kell az állatnak eltöltenie. A karantén állomásokra előzetesen kell időpontot kérni, és ez nem változtatható meg. Ha lekésik, újabb időpont kell másik befogadó állomásra. A beutazásnak némi anyagi vonzata is van, bizonyos összegű beutazási díjat is fizetni kell. (kb. 20 izlandi korona)

13. Beutazási feltételek a Dél-Afrikai Köztársaságba

Aki ebbe az országba szeretne kutyát, macskát bevinni (oda beutaztatni), annak számos speciális előzetes vizsgálatot kell elvégeztetnie, ezért célszerű időben állatorvoshoz fordulni. A beutazás feltétele az EU-ban szokásos feltételeken túl a következő 5 kórokozóra történő mentességi vizsgálat igazolása (Brucella canis, Trypanosoma evansi, Babesia gibsoni, Dirofilaria immitis, Leishmania).

 

 

 

Forrás:www.maok.hu