Nyitva tartás:


H.-Cs.:9-10 és 17-18


P.:9-10


Ünnepi nyitvatartás:


2023.12.25.:09:00-10:00

2023.12.26.:09:00-10:00

2024.01.01-én Zárva

 

 

 

Sürgős esetben hívható: dr. Kis Elek:

70/211-1953


 

 

 

 

 

 

A legközelebbi 0-24 órás nyitva tartású állatorvosi rendelők:

Budapesti Állatkórház:Budapest 1135, Lehel u. 43.

T.: (1) 350 0361

Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórháza:Budapest 1112, Péterhegyi u.46.

T.:06-1-310-1106, 06-1-310-1554, 06-1-310-0108

 

Minden nap 08-22 között nyitva:

Primavet állatorvosi rendelő:Budapest 1152,Rákos út 60.

T.:06-1-306-1364

 


 

Rendelőnkben az ebek veszettség elleni oltása és a mikrochip beültetés egész évben folyamatos!

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 


 

 

 

 

» Bezár «

Állatgyógyászati Központ és Rendelő Kft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! (regisztráció)
Rendelőnk ajánlja figyelmébe az alábbi egyesületet:
www.segitokutya.net
 

Amit egy gazdinak tudnia kell...

... véletlenszerű információk betegségekről, adatokról, érdekességekről, melyekről érdemes tudni!
Az ebek és macskák szőrtüszőatka-kórja
2011.12.04, Vasárnap

 

Demodikózis

 

 ( Az ebek és macskák szőrtüszőatka-kórja )

 

 

 

Az ebek és a macskák Demodex atkák okozta szőrtüsző - és faggyúmirigy gyulladásának tünettana az egészen jelentéktelennek tűnő, apró foltokban jelentkező szőrhullástól az egész testre kiterjedő, időnként halállal végződő gennyes bőrgyulladásig tart.

 

A kórokozó egy apró, alig négy tized mm hosszú, lándzsaszerű testalakú atka, mely az egészséges ebek és macskák 90 %-ának bőrében kis számban megtalálható, mégpedig kórtani jelentőség nélkül, ha úgy tetszik: a normál bőrflóra tartozéka, a szőrtüszőkben 's ritkábban a faggyúmirigyekben élő csendes kis társbérlő.

A kifejlett atka 4 pár tuskószerű lábacskájával képes helyét változtatni a szőrtüszőkben, ill. a faggyúmirigyekben, itt éli le egész életét faggyúval, szövettörmelékkel, sejtekkel táplálkozva.

A kutya és macska kölykök életük első napjaiban közvetlen érintkezéssel fertőződnek anyjuktól 's egyensúlyban élnek az atkákkal egészen addig, míg valamely, az immunrendszert alaposan megterhelő külső vagy belső behatás nem éri a gazdaállatot. A szervezet védekező rendszerét gyengítő körülmény lehet egyszerűen csak az elégtelen táplálás, az immunrendszert lekötő bármely betegség, ad maximum egyes betegségek elmulasztására alkalmazott gyógykezelés , de lehet ez a természet legáldottabb állapota is, a vemhesség.

 

Az eleddig az atkákat kordában tartó immunrendszer gyengülésekor a Demodexek haj-, illetve szőrmeresztő szaporodásba kezdenek.

Az un. pikkelyező demodikózis esetén apró, forintosnyi, körülírt, kipirosodott vagy kékes-szürkés szőrfosztott hámfelületeket figyelhetünk meg testszerte, gyakrabban azonban az arcorri területeken, a szemek körül és a végtagokon. Ez az általában 3-6 hónapos korban jelentkező forma az esetek 90 %-ában magától gyógyul.

Kedvezőtlenebb esetben azonban- akár évek múlva- generalizálódik a kór, az atkák ellepik a bőrt, faggyúmirigy - és szőrtüszőgyulladást provokálnak, mely elváltozott területeken baktériumok szaporodnak el és pörkökkel fedett, gennyes és vérző bőrgyulladás alakul ki.

A generalizációnak - melynek kimenetele olykor halálos- feltétele veleszületett vagy szerzett immunhiány, ill. egyéb szisztémás betegségek, mint a pajzsmirigy vagy a mellékvesék elégtelen működése, cukorbetegség, emlődaganat 's még sorolhatnám...

Különösen súlyos beszámítás alá esik a lábvégek szőrtüszőatkássága. A mély bőrgyulladással küszködő, fájdalmasan tipegő eb szánalmas látvány 's be kell valljuk, hogy időnként a kifogástalan kezeléssel is dacol e kórforma.  

 

A macskák szőrtüszőatka-kórja esetén a szemhéjakon, a szemek körül, a pofán 's a nyakon láthatunk szőrhiányos , folyamatosan viszkető foltocskákat. Nem ritka, hogy a macskaelukózis -illetve a macskákimmundeficienciavírusa húzódik meg a háttérben.

 

Amikor az Ön állatorvosa bőrkaparékot vagy szövettani mintát vesz parazitológia-, bakteriológiai-, szövettani vizsgálatra egy látszólag jelentéktelen elváltozásból, akkor szakmájának szabályai szerint jár el, ezen vizsgálatok alapján lehetséges a szőrtüszőatkák és a másodlagos bakteriális fertőzések okozta kór leküzdése, 's néha még így is hónapokig tart a gyógykezelés.

 

Köszönöm megtisztelő figyelmét! 

 

A kisfilm ITT található.

 

Úgy-e tudja, hogy kérdéseket a facebook-on tehet fel?Katt ide!

 

 

 

 

 


Kapcsolódó anyagaink: