Nyitva tartás:


H.-Cs.:9-10 és 17-18


P.:9-10


Ünnepi nyitvatartás:


2023.12.25.:09:00-10:00

2023.12.26.:09:00-10:00

2024.01.01-én Zárva

 

 

 

Sürgős esetben hívható: dr. Kis Elek:

70/211-1953


 

 

 

 

 

 

A legközelebbi 0-24 órás nyitva tartású állatorvosi rendelők:

Budapesti Állatkórház:Budapest 1135, Lehel u. 43.

T.: (1) 350 0361

Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórháza:Budapest 1112, Péterhegyi u.46.

T.:06-1-310-1106, 06-1-310-1554, 06-1-310-0108

 

Minden nap 08-22 között nyitva:

Primavet állatorvosi rendelő:Budapest 1152,Rákos út 60.

T.:06-1-306-1364

 


 

Rendelőnkben az ebek veszettség elleni oltása és a mikrochip beültetés egész évben folyamatos!

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 


 

 

 

 

» Bezár «

Állatgyógyászati Központ és Rendelő Kft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! (regisztráció)
Rendelőnk ajánlja figyelmébe az alábbi egyesületet:
www.segitokutya.net
 

Amit egy gazdinak tudnia kell...

... véletlenszerű információk betegségekről, adatokról, érdekességekről, melyekről érdemes tudni!
Macskabunyó
2012.01.08, Vasárnap
A macskacsaták nyertesei és vesztesei gyakran sebekkel 's tályogokkal borított testtel érkeznek a rendelőbe.E sérülések közül az áll alatti nyálmirigy és környéke gyulladása -helyeződése miatt-különösen súlyos beszámítás alá esik.

Macskabunyó


A macskák szerelmi csatározásainak talán leggyakoribb következménye a pofatájéki területek karmolt vagy még inkább harapott sebei következtében kialakuló állkapocscsont környéki tályogok kialakulása.
A fül alatt helyeződő, normális esetben nyálat termelő fültőmirigyet és az alatta 's mögötte helyeződő áll alatti nyálmirigyet érő karmolások és harapások különösen súlyos beszámítás alá esnek.

Ezen mirigyek- melyeket a képen barna színnel jelöltünk 's a fülkagyló alatt találhatóak-, nos, ezen mirigyek szöveti felépítésüknél fogva kiváló táptalajai a karmokkal ill. fogakkal bejuttatott kórokozóknak.
A macskák önnön tisztaságukra sok gondot fordító háziasított állataink, naponta órákat töltenek tisztálkodással, mesterfodrászokat és sztárkozmetikusokat megszégyenítő a tisztálkodás eredménye.
Azonban a karmok és a fogazat tisztántartása lehetetlenség.

Ezért a karmokon és a fogakon midig hemzsegnek a baktériumok, köztük az un. gennykeltő baktériumok is, melyek megfelelő szövetbe - esetünkben a bőr alatti kötőszövetbe, a nyálmirigybe, az áll alatti nyálmirigybe, a pofatájék izmaiba és nyirokcsomóiba- jutva intenzív szaporodásba kezdenek. A kórokozók és az immunrendszer sejtjeinek csatája során képződő genny mennyisége gyorsan nő.

A szervezet egy kötőszövetes tokkal igyekszik a beteg területet elhatárolni az egészségestől, így alakul ki a tályog tokja, mely tokon belül azonban folytatódik a tartalom termelődése. Ekkorra a macska már nagyfokban elesett, bágyadt, étvágytalan, magas lázzal küzd, az érintett terület duzzadt, meleg és fájdalmas vagy rosszabb esetben fájdalommentes.
A két arc fél részaránytalansága szembetűnő, a bőralatti kötőszövet beszűrődése miatt az állat szemrése félig csukott.
A tályog a külvilág felé magától is feltörhet, azonban addig a macska kínok kínjait álja ki, ráadásul a sipolynyílás záródása után a folyamat újrakezdődik.
Az állatorvos a macskát narkotizálja, a tályogot a környéken futó erek és idegek elkerülésével felnyitja, tartalmát eltávolítja, üregét antiszeptikus oldattal tisztára öblíti 's ha szükséges, akkor a későbbiekben esetlegesen termelődő váladék szabad eltávozását un. drain ( ejtsd: drén) beültetésével biztosítja, a gennykeltő baktériumokat szaporodását megakadályozza, megszünteti a lázat és véget vet a fájdalmaknak.

Bármilyen profi is az állatorvos a gyógyító szikeforgatásban jó szívvel mégiscsak a megelőzést ajánlja, vagyis a nem tenyésztésre szánt állatok csatározásainak megelőzését azok ivartalanításával!Köszönöm a figyelmet!

 

 


Kapcsolódó anyagaink: