Nyitva tartás:


H.-Cs.:9-10 és 17-18


P.:9-10


Ünnepi nyitvatartás:


2023.12.25.:09:00-10:00

2023.12.26.:09:00-10:00

2024.01.01-én Zárva

 

 

 

Sürgős esetben hívható: dr. Kis Elek:

70/211-1953


 

 

 

 

 

 

A legközelebbi 0-24 órás nyitva tartású állatorvosi rendelők:

Budapesti Állatkórház:Budapest 1135, Lehel u. 43.

T.: (1) 350 0361

Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórháza:Budapest 1112, Péterhegyi u.46.

T.:06-1-310-1106, 06-1-310-1554, 06-1-310-0108

 

Minden nap 08-22 között nyitva:

Primavet állatorvosi rendelő:Budapest 1152,Rákos út 60.

T.:06-1-306-1364

 


 

Rendelőnkben az ebek veszettség elleni oltása és a mikrochip beültetés egész évben folyamatos!

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 


 

 

 

 

» Bezár «

Állatgyógyászati Központ és Rendelő Kft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! (regisztráció)
Rendelőnk ajánlja figyelmébe az alábbi egyesületet:
www.segitokutya.net
 

Amit egy gazdinak tudnia kell...

... véletlenszerű információk betegségekről, adatokról, érdekességekről, melyekről érdemes tudni!
A ragadozók (kutya, macska) orsóférgességéről

Az orsóférgesség jelentőségét az adja, hogy a kölyökkutyák 2/3-a, a macskák ½-e fertőzött,de ennél is fontosabb, hogy az ember is fertőződhet.
A kutya Toxocara canis nevű orsóférge 10-18 cm hosszú, sárgás-fehér élősködő, melynek feji végén apró kutikuláris „szárnyacskák" találhatók, míg a macska Toxocara mystax és Toxascaris leonina nevű, 8-10 cm-es orsóférgeinek ilyen „szárnyacskája" nincs (ez azért fontos, mert az emberi fertőződésnél tisztázni kell, hogy mely állattól fertőződött a gazda.) A parazita petéje 75-80 mikrométer nagyságú (tehát mikroszkopikus méretű), melyből 10-14 nap alatt fejlődik ki az első stádiumú lárva, mely a féreg fejlődésében közvetlenül a kifejlett férget előzi meg. Ezt a lárvát - mint az alábbiakból kitűnik - tekinthetjük az igazi ellenségnek. A specifikus gazda (eb, macska) fertőződése esetén a gazda életkorától függően két vándorlási útvonal ismert:

  1. Fiatal állatban a bélbe jutó pete érési folyamaton megy keresztül, melynek végén a 3. típusú lárva a vérbe, majd a véráram segítségével a májba jut, ahonnan a lárva a tüdőbe, légcsőbe, majd a vékonybélbe vándorol (mindezt aktívan teszi, tehát az említett szerveket keresztül-kasul furkálja). A bélbe jutó lárva kifejlett féreggé érik, az petéket termel, melyet az állat bélsarával ürít.
  2. Ha a pete idősebb kutyába kerül, akkor a vándorlási útvonal módosul, a lárva a tüdőből a nagyvérkörbe, majd az izomzatba, ill. szinte ötletszerűen bármely szervbe vándorolhat, így tehát eljuthat a vemhes állat magzatába (a kölyök eleve fertőzötten jön világra), eljuthat a tejmirigyekbe (tehát az első tejcseppben már benne van), ill. eljuthat a légcső érintésével a vékonybélbe, ahol ivarérés után petéket termel. A nem bélbe jutó lávák un. alvó állapotba kerülnek, mely állapotban akár egy évig is fertőzőképesek maradhatnak.

Ha a fertőzőképes lárva nem a specifikus gazdába (jelen esetben a kutyába ill. a macskába) jut, akkor a vándorlási útvonal megváltozik. A Toxocara canis nevű orsóféreg esetében a specifikus gazda a kutya, míg a nem specifikus gazdák közé tartoznak a rágcsálók, madarak és az EMBER. A szájon át felvett féreglárva átrágja magát a májon majd a tüdőn, s innen az összes létező szerv felé vándorolhat. Ezt a kórképet a szakirodalom külön névvel illeti: VISCERALIS LARVA MIGRANS kórkép. A nem specifikus gazdánál előforduló tünet attól függ, hogy a lárva mely szervbe, s milyen számban jutott el.


Tény, hogy a rágcsálókban, madarakban s az emberben a lárva nem fejlődik tovább (tehát érési folyamat után nem válik szaporodóképes féreggé), hanem a gazdaszervezet védekező reakcióját váltja ki, ami abból áll, hogy a gazdaszervezet fertőzött szövete a parazitalárva körül egy sejtes udvart, ún. granulómát hoz létre, melyen belül a lárva nem pusztul el, hanem ún. alvó stádiumban éveken át életben marad. Ez a granulóma azonban olyan helyet foglal el, mely eredetileg az egészséges szöveté, tehát bárhol legyen is az adott szerv normális működésének gátját képezi.
A lárva megtelepedhet pl. a bélfalban, a vesében, a májban, a szívben, az izmokban, az agyvelőben, a szemben ... stb.Ezek után a szerv funkciózavarára egy példa:az agyvelőben lévő lárva az adott terület kiesését okozhatja!

A védekezés alapját, ill. a megelőzést annak tükrében kell tárgyalni, hogy az egyes fajokkal, ill. azok fertőzőképes alakjaival mely úton keresztül képes fertőződni az állat, ill., hogy a fertőzőképes alak felvételétől a peteürítésig mennyi idő telik el.
A kutya Toxocara canis nevű férgének fertőzőképes alakját a kiskutya felvehető szájon át (nyalakodás), un. galaktogén úton, tehát a fertőzött anyatejjel (akár az első tejsugárral), vivőgazdák (emlősök, madarak) elfogyasztása útján és fertőződhet a kölyök a méhen belül (!), amikor már féreglárvákkal terhelten jön a világra. Mivel a Toxocara canis fejlődési ideje (a fertőző alak felvételétől a peteürítésig tartó idő) 30 nap, nem csoda, hogy a kiskutya életének 21. napjától már petéket üríthet bélsarával abban az esetben, ha az anyaméhen belül fertőződött.
Mivel az ún. alvó lárvák egyetlen szerrel sem pusztíthatók el, nem marad más hátra, mint a féreghajtás időpontjának pontos betartása! A féreghajtási időpontokkal mindig bajban vagyunk, mert a jó minőségű féreghajtó nem olcsó mulatság, s így van egy ideális féreghajtási program, s van egy reális.
Az ideális ebek esetében az, ha életük 14. és 21. napja között elvégezzük az első féreghajtást, majd a 3 hónapos kor eléréséig 2 hetente ismételjük azt. 3 hónapos kor felett 2,5 havonta van szükség a féreghajtó beadására. Ezzel párhuzamosan a szukát is kezelni kell.
A realitás azonban az, hogy a kölyök vakcinázásakor kerül először állatorvoshoz (tehát 5,5 hetesen!), amikor szervezetében már 2,5 hete petetermelő orsóférgek vannak, mely petékkel már tisztességgel fertőzte környezetét. Az ilyenkor adott féreghajtót 2 hét múlva meg kell ismételni!
Külön említést érdemel a vemhes szukák féregtelenítése, mellyel kapcsolatban tudni kell, hogy a kifejlett férget, a vándorló lárvát el lehet pusztítani, de az ún. alvó stádiumban lévő lárvákat nem! Ez utóbbiak bármely, az immunrendszert terhelő körülmény hatására (ide tartozik a vemhesség is) aktivizálódnak. A fentieket összegezve érdemes a vemhes állatok féregtelenítését elvégezni, mert a fertőződési veszély csökken.

Figyelem: a paraziták elleni sikeres harc kulcsa a megelőzés és az ellenőrzés, a rendszeres, 2-2,5 havonkénti bélsárvizsgálat s az annak eredménye alapján végzett parazitaellenes kezelés. Az ember is fertőződhet!

 

A videósorozat első részét itt tekintheti meg.

A II. részt itt tekintheti meg.

A III. részt itt tekintheti meg.

 

 

Kérem ajánlja e lapot 's a hírlevél lehetőségét ismerőseinek !


Kapcsolódó anyagaink: