www.monoriallatorvos.hu

A macskák és kutyák haemobartonellozisa
2011.11.08, Kedd
A betegség terjedésének meglepő gyorsasága ösztökélt ezen ismertető megírására és a kisfilm elkészítésére.

A macskák és kutyák haemobartonellozisa

(Macskák fertőző vérszegénysége, Feline infection anaemia, F.I.A.)

 

A kórokozók- macskák esetében a Haemobartonella felis, míg ebek esetében a Haemobartonella canis- okozta fertőzés veszélyessége abban rejlik, hogy gyakran tünetmentes vagy csak általános tünetek megjelenésével jár, apróbb gyengélkedésnek tűnhet a gazda szemében.

 

A betegség világszerte előfordul, városunkban és környékén egyre gyakoribb.

A kórokozó Heamobartonellák a gazdafaj vörösvértesteinek felületéhez tapadnak, ott szaporodnak ’s ezenközben a vörösvértestek szétesését okozzák.

 

A haemobartonellák terjesztői ízeltlábú vérszívók, hazánkban a kutyabolha ( Ctenocephalides canis) és a macskabolha ( Ctenocephalides felis ) valamint a hazai Ixodes és Dermacentor kullancsfajok. Ezenkívül fertőzhetik egymást állataink marakodáskor ’s előfordulhat iatrogén, tehát ember okozta fertőződés is pl. vérátömlesztéssel.

 

A fertőző ágens szervezetbe jutását követő 8-15 nap tünetmentesség, vagyis lappangási idő elteltével a macskák belázasodnak, elutasítják az ételt, feltűnő a fáradékonyság, hamarosan észrevehető a lesoványodás, feltűnhet a szapora érverés és légzés, a nyálkahártyák vértelensége, elhúzódó esetekben bekövetkezik a sárgaság. Gyakori, hogy a macskák egyidejűleg leukózisvírussal is fertőzöttek, ez a gyógyulás esélyeit rontja vagy ellehetetleníti.

 

Ebeknél láz, elesettség, vérfogyottság és sárgaság jelentkezik.

 

Az idejében észlelt betegség hosszadalmasan ugyan, de gyógyítható.

 

A kullancsok és bolhák távoltartása kedvenceinktől az erre a célra kifejlesztett szerek rendszeres, az állatorvos tanácsai alapján végzett használatával, a marakodás legfőbb okának, a párzási küzdelmeknek a kizárása a nem tenyésztésre szánt állatok ivartalanításával a megelőzés két alappillére.

Előzze meg a kórt, éljen e lehetőségekkel!

 

Köszönöm a figyelmet!

A kisfilm itt látható.


Kapcsolódó anyagaink: