www.monoriallatorvos.hu

Az emlődaganatokról

Az emlődaganatokról

 

A probléma nagyságát jelzi, hogy az ebek daganatos elváltozásaink  50 %-a emlődaganat s ezek 45 %-a rosszindulatú, míg a macskák esetében az emlődaganatok 90% rosszindulatú.

 

A kór keletkezésének oka kutyán és macskán nagyrészt tisztázatlan, azt azonban tudjuk, hogy a hormonok fontos szerepet játszanak a daganat indukciójában, kifejlődésében, növekedésében, szóródásában egyaránt. Ezt támasztja alá az a tapasztalati tény, hogy a nem ivartalanított szukákban az emlődaganatok gyakorisága messze meghaladja az ivartalanított társaiknál tapasztaltat. Az ivarérés előtt ivartalanított ebek emlődaganatainak előfordulása csupán 0.5 %-a  az intakt (vagyis nem ivartalanított) szukáknál tapasztaltnak, míg az első ivarzás után ivartalanított ebek esetén ez a szám még mindig csak 8 % az intakt szukákhoz képest.

A kutyák és macskák emlődaganatainak áttétei a környéki nyirokcsomókban, a tüdőben és a csontokban gyakoriak, ez adja a radikális, tehát műtéti beavatkozás szükségességének biológiai alapját s egyben jelzi, hogy várakozásra nincs idő. A kezdődő emlődaganatok radikális műtéti eltávolítása az állatot alig terhelő, komplikációmentes gyógyulással kecsegtető beavatkozás, míg az elhanyagolt esetek műtéti ellátására ez nem mindig mondható el.

Természetesen mód van kemo- és sugárterápiás kezelésre is, azonban a nem tenyésztésre szánt ebek és macskák ivarérés előtti ivartalanításánál jobb kezelés, jobb megelőzés jelenlegi tudásunk szerint nem létezik.

 

Hetente egyszer ne csak a kutya s macska fejét, hanem a hasát is simogassa meg 's amennyiben elváltozást tapasztal, mutassa meg állatorvosának!

 

Kérjük, hogy ajánlja ezt a lapot és a hírlevél lehetőségét Ismerőseinek!

 


Kapcsolódó anyagaink: